Borbély Bence egy okos, céltudatos 18 éves, aki mesteri szinten űzi hobbijait, és sikeresen beilleszkedett a munka világába. Mellesleg súlyos nagyothalló, így csak hallókészülék segítségével hallja és érti a beszédet – ez a nehézség azonban sosem akadályozta meg abban, hogy elérje legkedvesebb álmait.

Az egész egy elemes, műanyag játék lovacskával kezdődött, amelynek nyerítésétől visszhangzott a gyerekszoba, és lábaival gurult előre. Ez az ajándék fordulópontot jelentett az akkor 4 éves Bence életében: azóta rajong mindenért, ami a lovakkal kapcsolatos. Nem is volt kérdéses, hogy mielőbb szeretne megtanulni lovagolni – ennek megszervezése pedig kihívást jelentett édesanyja számára. Ő azonban fáradhatatlanul kereste az edzőt, aki alkalmas arra, hogy egy hallássérült kisfiút bevezessen a lovas világba, és örömmel vitte Bencét az alkalmas helyszínre akkor is, amikor csak lakóhelyüktől távol talált lehetőséget. Elhivatottságuk nem is maradt eredmények nélkül: amellett, hogy Bence életének a mai napig része a lovas sport, számos versenyen is megmutatta tudását, hosszú távú céljai között pedig a belovagló szakma elsajátítása is szerepel. 

A sikerek, a sport és az állatok szeretete mellett Bence más ajándékot is kapott a lovaglástól: felfedezte a bőrműves szakmát, amelyből sikeres vizsgát is tett, és amelyet hivatásának tekint. Eddigi tevékenységét szakmai megmérettetésen elért helyezések is koronázták, ám a szakma jelenlegi szűk lehetőségei miatt egyelőre más területen helyezkedett el. Bence azonban munka mellett is készít apró bőrékszereket, és céltudatosan halad afelé, hogy a népi bőrműves szakmában még többet fejlődhessen. 

Bencét 10 éves kora óra ismerem. Általános iskolai tanulmányai során tanárként, középiskolás évei alatt pedig mentorként kísértem figyelemmel tanulmányait – munkába állása óta pedig szintén mentorként segítem őt.

Szakmailag és emberileg hatalmas öröm és büszkeség számomra, hogy integrált oktatási intézményben nevelkedett sajátos nevelési igényű fiúból Bence önálló munkavállalóvá, felelősségteljes felnőtté érett: ez a legnagyobb siker, amiről egy gyógypedagógus álmodhat. 

Bence jelenleg a győri Praktiker áruházban dolgozik logisztikai adminisztratív munkakörben. Hogy segítsem a beilleszkedését, rendszeresen tartok érzékenyítő tréningeket munkatársainak, vezetőinek, mentoráltammal pedig folyamatosan tartom a kapcsolatot. Bár mint mindenkinek az első munkahelyén, Bencének is adódnak nehézségei, de kollégáiban elfogadó, baráti közösségre lelt, és munkája mellett heti kétszer a lovaglásra is időt tud szakítani.

A legnagyobb tanulsága Bence történetének nem más, mint hogy kellő akarattal, a megfelelő segítséggel, és emberi kapcsolatokkal minden akadály leküzdhető! 

Nagy Eszter Mária

Bence a Praktikerben

Bence súlyos hallásvesztesége ellenére, társuló tanulási zavarokkal integráltan tanulhatott. Elsősorban  a családi összefogás, aztán a befogadó környezet
és a szakemberi támogatás eredménye az, hogy Ő ma sikeres munkavállaló. 

Bence a Praktikerben