Kapcsok Tábor Páty 2022.07.04-08.-ig.

Lovak-gyerekek-szülők-trénerek-gyógypedagógusok = a Kapcsok Alapítvány idei tábori kapcsolódásai
5 napot töltöttünk a Bellandor Lovasközpontban Pátyon. A hely adottságai teljesen új élményeket tártak elénk. Akadályokkal küzdünk a mindennapjainkban: főként a SNI gyermekeket nevelő családok. Az állatasszisztált terápia csodákra képes, ezt bizonyítja a látható képgaléria is.
Elfogadtuk egymást, együtt játszottunk, toleráltunk, meghallgattuk egymást,, közösen alkottunk: egyszerűen egymásra figyeltünk ebben az 5 napban.

Azért jók az ilyen táborok, mert olyan emberek között vagyunk akik fogékonyak a hétköznapi problémáinkra. Vannak it sorstársak akik hasonló problémákat élnek meg, másrészt szakemberrel is tudunk beszélni, aki hasznos tanácsokkal segít a megoldások keresésében. A gyerekek egyedülállóan elfogadó közegben tölthetik az idejüket, ami plusz biztonságérzetet ad nekik, miközben olyan programokon vesznek részt, amire otthon nem volna lehetőségük így a személyiségük is folyamatosan fejlődik.

Kriszti & Zsolt

A tábor nem csak a közösen megélt élmények miatt különleges minden évben, hanem amiatt is, hogy gyermekeink hozzájuk hasonló sorstársakkal találkozhatnak. Megtapasztalhatják a feltétel nélküli elfogadást és az egymásra való kölcsönös odafigyelés fontosságát.
A tábor sikere azonban elsősorban az alapítvány gyermekcentrikus szervezőmunkájának köszönhető…az együtt töltött öt nap minden perce tartalmasan, a gyermekek számára is élvezhető módon van megszervezve.
Minden évben életre szóló élményt kapunk, amiért nagyon hálásak vagyunk!

V.család

Első táborozóként hálás vagyok azért a rengeteg élményért amivel  a kisfiam gazdagodott és annak a megtapasztalásáért, hogy néha jobb , ha kicsit „hátrább lépek”, hogy önállósodhasson és erősödhessen benne az alkalmasság érzése.

Máró-Szűcs-Adél

Első nap amikor beértem a lovarda kapuján, éreztem azt, hogy új kalandok lesznek, új kihívások, próbatételek. Számomra hatalmas öröm volt, hogy volt bátorságuk és felmertek ülni lóra a gyerekek. Élmény volt nézni őket. A helyszín nagyon szuper volt! Szandi, Zsóka, Liza : nekik köszönhetjük azt, hogy kipróbálhattuk  a lovas programokat. Nekem ez volt az első fogathajtós élményem. Őszintén szólva mindannyiunknak nagy élménnyel telt a tábor telis-tele újdonságokkal és programokkal.

Borbély Bence , hallássérült lovas-bőrműves, önkéntes segítőnk

És egy teljes levél egy családtól…

Különleges tábor – különleges helyszínen

Az idei volt a negyedik év, amikor részt vettünk a Kapcsok Alapítvány által szervezett és nagy mértékben támogatott táborban. Különleges ez a tábor, hiszen ritkaság az, hogy nem csak a gyermekek, de a szülők részvételére is számítanak a szervezők. Így az elmúlt években úgy éltük meg ezeket a napokat, mint egy kisebb nyaralást, ahol több család kellemesen tölti együtt az időt, közben barátságok születtek szülők és gyerekek között egyaránt. Különleges ez a tábor azért is, mert a hallássárült, asperger szindrómás gyerekek, testvéreik és családjaik megismerhetik egymás problémáit, és egymást tudják segíteni azok megoldásában.

A korábbi években mindig olyan helyszínt sikerült találni a szervezőknek, ami a gyermekek számára nyugodt, biztonságos környezetet teremtett, és ahol a természet közelsége volt a jellemző. Ez idén sem volt másképp. 2022-ben Pátyra látogattunk el az immáron baráti családokkal, ahol a Bellandor Lovarda vendégeiként tölthettük az időt 5 emlékezetes napon keresztül.

Az első nap, hétfő természeténél fogva a megérkezés izgalmával kezdődött. Megismertük a lovardát, belaktuk a szobákat, körbejártuk, felfedeztük a környezetet. Délután még jutott idő egy kis strandolásra is a közelben található Palatinus-tóban. A tó tiszta, hűs vize kellemesen felfrissített bennünket a nagy melegben. Aki nem akart a vízben lubickolni, az a parton napozva tölthette ezt a néhány órát. Hazafelé mindenkinek jól esett egy kis fagylaltozás.

A második nap a lovak kerültek a középpontba. Mindenki kipróbálhatta ügyességét ezen a területen. Lovaglás, akadálypálya, különböző ügyességi feladatok tették emlékezetessé a napot. Lovas fogaton utazhattunk, és még a lovak tisztításából is kivettük a részünket.

A harmadik nap, szerdán Hűvösvölgybe látogattunk. Az erdőben részt vettünk egy érdekes, vezetett túrán, ahol bár sietni kellett, hogy elérjük a vonatunkat, de sok szép helyet láttunk, és sok mindent megtudhattunk az erdők élővilágáról. A túra után a gyermekvasúton folytatódott útunk. Itt párosító játékokkal, kvízzel, interaktív feladatokkal mutathattuk meg, hogy mennyire ismerjük az állat- és növényvilágot. Nem mindennapi látványt nyújtottak a gyermekvasutasok is, akik fiatal korukat meghazudtolva nagyon ügyesen irányították a vonatforgalmat.

Csütörtökön egy olyan programon vehettünk részt, ami keveseknek adatik meg, ez volt a lófestés. Sokat beszélgettünk már a program előtt arról, hogy ez vajon mit is jelenthet? Lovakról fogunk képet készíteni, vagy a ló testét fogjuk „festővászonként” használni? Mint kiderült, ez az utóbbi fedte a valóságot. Szilaj és Folti nagyon türelmesen viselték azt, hogy ujjainkat, tenyerünket festékbe mártva különböző mintákat helyeztünk el testük szinte egész felületére. Végeredményképp mindenkinek felkerült kedvenc foglalatossága, erőssége. Így a pingált lovak erre az időre kicsit mindannyiunké lettek. Mindemellett készült egy szuper plakát is, és ezen a napon sem maradhatott ki a lovaglás sem.

Az utolsó nap, a péntek már a csomagolásról, pakolásról szólt. Mindenki a hazaútra készült. Élményekkel telve, kellemesen elfáradva térhettünk haza.

A különleges napi, változatos programok mellett minden nap meg voltak azok az állandó események, amik szintén nagyon gazdaggá és színessé tették a hetet. A közös étkezések, beszélgetések mindenkinek nyújtottak egy kis pluszt, ami kiszakított bennünket a hétköznapi mókuskerékből. A gyerekek a táborvezető irányításával minden nap mesét hallgattak, irányított beszélgetéseken ismerhették meg egymást. Mindemellett készítettek egy olyan naplót is, amibe belenézve bármikor felidézhetjük az együtt töltött csodálatos napokat.

Már most nagyon várjuk a folytatást, a jövő évi hasonló tábort, és örömmel gondolunk vissza a közös élményekre.

Köszönjük a Kapcsok Alapítványnak, hogy idén is részesei lehettünk ennek a különleges tábornak és hogy nagy mértékben hozzájárultak a költségekhez. Külön köszönet Eszter néninek, aki a tábor fő szervezőjeként minden évben szívét-lelkét beleteszi a programokba, és folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, amik élményt jelentenek nem csak az ép, de a különleges gyermekeknek is. Köszönettel tartozunk a Bellandor Lovardának is, akik csodálatos helyszínt biztosítottak kikapcsolódásunkhoz.

Pannika, Bánki, Alíz és Attila